Az Európai Unió jövője és a bővítés

Az Európai Unió jövője és a bővítés

0 comments

A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi konferenciát rendezett „Az Európai Unió jövője és a bővítés” címmel a Közép-európai Egyetemen 2002. november 29-én.

Program:

10.00: Megnyitó - Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke, és Dorothee Bohle, a Közép-európai Egyetem politikatudományi tanszékének tanára 

10.15-12.30 I. szekció: Európai identitás - az Európai Unió határai 
Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az 1956-os Intézet Közalapítvány kuratóriumának elnöke: Milyen mértékig tudnak az „egésszel” azonosulni Európa kis és nagy nemzetei?
Schöpflin György, a Londoni Egyetem Jean Monnet professzora: Úton az európai kulturális identitás felé?Egy európai kulturális identitás?
Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, a Magyarországi Európa Társaság alelnöke: Félünk-e az Európai Uniótól? Az Európai Unió, mint hivatkozási alap a hazai közbeszédben 

12.30-14.30 Ebédszünet 

Prof. dr. Marc Maresceau, a Genti Egyetem Európa Intézetének igazgatója: A kibővülő Európai Unió szomszédsági kapcsolatai 14.30-16.00 II. szekció: Európai eszmék, nemzeti érdekek 
Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete: Lengyelország és az Európai Unió 
Gyévai Zoltán, a brüsszeli Bruxinfo internet-szolgáltató alapító-szerkesztője: Tollvégen az Európai Unió 
Dr. Martin Brusis, a Müncheni Egyetem Alkalmazott Politikai Kutatások Központjának munkatársa: Szolidaritás a kibővülő Európai Unióban: hogyan egyeztethető össze a törvényes sokféleség és a szándékolt konvergencia? 

16.00-16.30 Kávészünet 

16.30-17.45 III. szekció: Az új Európa 
Fraser Cameron, a brüsszeli Európai Politika Központ tanulmányi igazgatója: Működőképes lehet-e a 25 tagú Európai Unió? 
Dr. Erhard Busek, a bécsi Dunavölgye és Közép-Európa Intézet elnöke: Európai integráció: gazdasági, politikai vagy kulturális egység? 

17.45-18.00 Zárszó 
Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke 

A konferenciára a szervezők minden érdeklődőt várnak. Bejelentkezés és információ Szántó Kingánál a kingaszanto@hotmail.com e-mail címen. 
A rendezvény támogatója a Friedrich Naumann Alapítvány és a Nyílt Társadalom Alapítvány.

2002 nov 29
magyar
Orbán Viktor miniszterelnök kormányának viselkedése az utóbbi időben felvetette azt a kérdést, hogy az ország kifelé tart-e az Európai Unióból.
A Magyarországi Európa Társaság workshopot rendezett "V4 for Europe – Developing positive scenarios for Europe’s future" címmel 2017. május 16-án a Friedrich Ebert Alapítvánnyal együttműködésben.
A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi workshopot rendezett a fenti témakörben 2009. december 4-én. A workshop programja Program - Visa and Migration in Europe Visa and Migration in Europe
Laurent Pech, Tomasz Tadeusz Koncewicz
A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi workshopot rendezett 2017. március 18-án a Közép-európai Egyetemen "Reforming the EU - Central European Perspectives" címmel. 
2008. november 25-én Urbán László, az OTP Bank Nyrt. igazgató-helyettese és Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke beszélt Pénzügyi világválság - gazdasági világválság - magyarországi következmények címmel.