Civil szervezetek konzultációja

Civil szervezetek konzultációja

2017. október 17-én az Eötvös Károly Intézet a Budapesti Goethe Intézettel közösen műhely-beszélgetést szervezett a civil társadalom felelősségéről és lehetőségeiről az európai értékek védelmében, amelyen Bayer Judit képviselte a MET-et. Mit tehetnek a civilek az uniós szerződés 2. cikkében deklarált közös értékek biztosításáért, számon kérhetik-e megvalósulásukat az európai intézményeken, illetve saját kormányaikon? Vitaindító beszédet mondott Radnóti Sándor, az EKINT kuratóriumi elnöke, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Fleck Zoltán jogász, Polgár András író, Sik Endre szociológus és Kárpáti János, az MTI korábbi brüsszeli tudósítója. Bayer Judit hozzászólásában megemlítette, hogy civil szervezetek bármely tagállamban kezdeményezhetnek közérdekű adatigénylést hatóságaikkal vagy az uniós szervekkel szemben, arra várva választ, hogy mit tesz az EU az uniós értékek érvényesüléséért a veszélyeztetett tagállamokban és milyen célokra költik el az uniós támogatásokat ezekben az országokban.

A Magyarországi Európa Társaság egyike volt a 2017. április 12-i budapesti demonstráció kezdeményezőinek, amelyet a civil szervezeteket megbélyegző törvényjavaslat ellen  a Hősök terén tartottak.
Hegedűs István részt vett az Amnesty International főtitkárával, Salil Shetty-vel rendezett civil szervezeti találkozón a L'Office-ban 2017. október 12-én. 
A Magyarországi Európa Társaság támogató szervezetként 2017.
A civil szervezeteket ért kormányzati támadások ellen alakult Civilizáció tömörülés Debrecenben tartott rendezvényén hazai civil szervezet, köztük a Magyarországi Európa Társaság „villámprezentációk” segítsé